COM ESCOLLIR UN GUANT O MANYOPLA?

En aquest article anem a donar-li uns consells, coneixements i guies sobre com triar uns guants per a les vostres activitats.

Que és un guant?

Un guant o manyopla no és més que un magatzem o una càmera d’aire que aïlla les nostres mans de l’exterior, la temperatura s’eleva per la calor que irradia el nostre cos, sent més o menys segons l’activitat que estiguem realitzant. Hem d’apartar la idea que els guants donen calor per si mateixos. Som nosaltres els que els escalfen mitjançant l’aportació calorífic del nostre sistema circulatori/sanguini.

A poques peces exigim tant com als guants: tenir una bona càmera aïllant, ser lleugers, resistents, impermeables, protectors d’impactes i que conservin un bon tacte. Estem parlant d’un article que ha de complir un gran nombre de requisits que poden contraposar o ser incompatibles, pel que més endavant veurem que hi ha diferents tipus de guants en base a la seva funció o ús final.


Causes generals del fred en les mans.

Hem de saber que no totes les persones tenim el mateix nivell de tolerància al fred, diversos factors influeixen de forma directa, com són; la circulació sanguínia, la hidratació, el nivell de l’activitat, situacions hipo calòriques, l’estat físic personal, la climatologia etc, pot haver-hi altres factors individuals com afeccions que repercuteixin sobre el sistema circulatori, com ara l’hipotiroïdisme o afeccions de tipus vasoconstrictor , com el fenomen de Raynaud, que produeix canvis de coloració en els dits, dolor i formigueig o la acrocianosis que podria tenir una causa de tipus immunològic. En aquests casos concrets, el fred a les mans es veu agreujat i augmentat per baixes temperatures.

Cal destacar, que en general, la circulació en extremitats és lleugerament menys efectiva en les dones, ja que el seu cos afavoreix la circulació central, probablement a causa de la seva capacitat inherent d’embaràs i gestació.

Como hem d’escollir un guant?

Quan volem comprar un Guant hem de realitzar tres passos bàsics abans d’adquirir-lo, aquests són; Ús, Aïllament Tèrmic i Ergonomia o Confort.

Ús; En aquest primer pas hem de ser capaços de determinar que ús o activitat li donarem al guant, com són el Esquí de pista o Snow, Alpinisme, escalada en gel, Rutes en alta muntanya, Esquí de fons o alpí etc. Com hem comentat anteriorment hi ha diferents tipus de guants en funció de les necessitats tècniques de cada ús.


Aïllament Tèrmic; El paper principal d’un Guant o Manyopla és de protegir-nos ja sigui de cops o fred, pel que en funció de la nostra activitat i sistema circulatori haurem d’escollir uns guants que ens donin el nivell d’aïllament i protecció adequat.


Ergonomia i confort; Aquest tercer pas consisteix a trobar els guants o manyoples que es cenyeixin adequadament i que les costures o altres elements no ens molestin o puguin fer-nos mal. D’altra banda tenim l’opció d’escollir la forma de guant pre-corbat o de paret seca plana, al costat la talla correcta. Finalment cal tenir en compte que és un producte adaptatiu, és a dir que amb un mínim ús el modelarem a les nostres mans augmentant significativament el confort.

Que és important saber abans d’escollir un guant per a la nostra activitat?

Si la nostra activitat és molt dinàmica ens haurem d’equipar amb uns guants no molt gruixuts i transpirables, especialment les persones que tendeixen a suar intensament. Si la nostra activitat no és constant, haurem d’incorporar un guant o manyopla amb més cambra d’aire per estar millor aïllats, ja que en reduir la nostra acció l’aportació sanguínia a les extremitats serà molt menor.


Si els nostres folres en contacte amb la nostra pell estan humits o mullats la calor continguda en la nostra peça migrarà cap a l’exterior molt ràpidament, ja que l’aigua és un gran conductor, per això sempre recomanem incorporar en la nostra activitat dos parells de guants.


En alta muntanya hi pot haver una gran oscil·lació tèrmica en molt poc temps, afegint l’efecte causat per un aire intens, tempesta sobtada o si en la nostra activitat hem mullat els folres interiors, per això cal anar doblement preparat.

Com escollir la horma o patró de guant

Des d’Extrem Isard construïm els nostres guants des de dos Patrons o Hormes.

Functional Position o Pre-corbada, Aquesta opció permet una adherència millor d’elements o eines com bastons, piolets i material de muntanya, s’ajusta al que anomenem posició natural de la mà, per la qual cosa en subjectar eines o elements hem d’exercir menor força en l’adherència.

Functional position és tèrmicament més aïllant, però disposa de menys tacte a la puntes dels dits a causa de les costures que afegeixen la curvatura al guant.

Extending o plana, Aquesta opció permet estendre el palmell de la mà i obtenir una obertura més àmplia dels nostres dits “extensió total”.

Extending, permet una adaptació del guant més ajustada a les puntes dels dits, conferint una major precisió i sensibilitat. Aquest tipus de Forma és adequada si el tipus d’activitat que desenvolupem no apliqués un gran esforç i desgast sobre el Guant, valorant més el concepte sensibilitat/extensió, que protecció/adherència.

Tipus de guants i manyoples segons protecció davant el fred.

Guants d’una capa. Recomanats per: Fred Lleu * Fred moderat **

Un guant d’una sola capa tindrà sempre més tacte per manipular, però ens protegirà menys tèrmicament.

Manoples compactes i manyoples desmuntables de diverses capes. Recomanades per a: Fred intens *** Fred rigorós **** Fred extrem *****

Com més gran sigui el volum d’aire que tinguem al voltant de la nostra mà, més aïllats estarem de l’exterior, per aquest motiu en tenir els dits units les manyoples sempre seran tèrmicament més calents que els guants. Particularment indicades per a persones amb elevada sensibilitat al fred.

Guants compactes i desmuntables de diverses capes. Recomanats per: Fred moderat ** Fred intens ***

Si es requereix mantenir els dits separats per poder manejar objectes sense necessitat de gran precisió i tacte, utilitzarem un guant compacte folrat, aquest guant ens permetrà sentir més ajustada la peça a la nostra mà, mantenint al mateix temps, una bona protecció tèrmica.

Guants – manyopla tridedo compacte, de diverses capes. Recomanats, per: Fred moderat ** Fred intens *** Fred rigorós ****

Com a peça intermèdia hi ha el guant-manyopla tridedo que compleix una funció tèrmica excel·lent, el polze i l’índex van lliures i la resta dels dits reunits. Combina capacitat tèrmica i poder manipular i deixar lliure la pinça (índex/polze), permetent-nos reagrupar si fos necessari, els dits en la manyopla.

Esperem, un cop més, haver-vos estat d’ajuda i haver aclarit alguns punts importants en la selecció de guants i manyoples, no oblideu deixar els vostres comentaris o consultes que estarem encantats de resoldre.

Related Post

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.